top of page

Novice

ERVIN HARTMAN - DOBITNIK MEDALJE ZA ZASLUGE

Predsednik in Ervin Hartman.jfif

V torek, 14.6.2022, je predsednik RS Borut Pahor vročil Medaljo za zasluge Ervinu Hartmanu, in sicer za delo pri razvoju godbeništva in glasbene kulture na Slovenskem.

Ervin Hartman je slovenski dirigent, skladatelj, aranžer, raziskovalec in glasbeni založnik ter ustanovitelj glasbene založba HARTMAN. S slednjo je slovenskim skladateljem omogočil njihovo predstavitev tudi zunaj slovenskih meja. Študiral je rog in tolkala. Kot dirigent je aktiven od leta 1967. Je ravnatelj ljubiteljske glasbene šole v Mariboru, ki jo je ustanovil leta 1976. Je dirigent Pihalnega orkestra KUD Pošta Maribor, ki ga je vodil do leta 2019 in Godbe veteranov Štajerske Ervina Hartmana ter mednarodnega Rotary orkestra. Prav tako je bil tudi dirigent prvega brass banda v Sloveniji, Brass Banda Maribor. Kot dirigent, žirant in predavatelj je pogosto gost na različnih seminarjih, simpozijih in tekmovanjih v Sloveniji, Evropi in ZDA. Razen tega je častni predsednik Zveze slovenskih godb in častni član mednarodne glasbene zveze CISM, pri kateri je bil dolgoletni član predsedstva, od tega sedem let kot podpredsednik. Je dolgoletni član WASBE in tudi nekaterih drugih nacionalnih in mednarodnih strokovnih organizacij.

Mag. FRANCI PIVEC - DOBITNIK REDA ZA ZASLUGE

Franci Pivec_red za zasluge_28.1.2022.jpg

V petek, 28.1.2022, je predsednik RS Borut Pahor vročil Red za zasluge mag. Franciju Pivcu, in sicer za zasluge na področju kulturnega sodelovanja s Slovenci sosednjih držav in za prispevek k oblikovanju kulturne identitete mesta Maribor.

Ob besedah zahvale za podeljeno priznanje je povedal tudi naslednje: »Predlagatelji z ZKDS in s Slovenske izseljeniške Matice so imeli v mislih moje delovanje v t. i. civilni družbi, ki je res neločljiva sestavina mojega življenja od mladosti, ki sem jo preživljal v hiši zagrajske Svobode, preko članstva v desetinah društev na vseh mogočih področjih skozi celo življenje, vse do današnjih dni, ko je petina društev še zmeraj moj drugi dom.

Seveda delim prepričanje, da je civilna družba »tretji steber družbe«, njen prispevek pa je zaupanje med ljudmi ali socialni kapital, brez katerega ni zdrave in uspešne države. Robert Putnam je dokazal razlog notoričnega razvojnega razkoraka med severno in južno Italijo, ki je prav v razvitosti civilne družbe kot mehke, avtonomne in vseprisotne infrastrukture sporazumevanja o ciljih in vrednotah skupnosti. Iz svoje izkušnje s kulturnimi društvi lahko navedem domač primer opazne razlike med romsko skupnostjo v Prekmurju, kjer imajo gosto mrežo društev, in na Dolenjskem, kjer imajo komaj kakšno.

Izza 30.000 raznovrstnih društev je treba videti sodelujočo polovico prebivalcev Slovenije, njihov neverjeten vložek časa, merljiv v desetinah milijonov prostovoljnih ur, ter ustvarjalne, plemenite in povezovalne vsebine, ki se jim posvečajo.«

Koledar dogodkov

Izšel je prvi strokovni priročnik za otroško ljudsko izročilo v šoli, SIJA, BIJA, KAM PA GRE?, avtoric dr. Nine Novak, Nežke Lubej in Mojce Kmetec (izdajatelj ZKD Maribor in JSKD OI Maribor), z opisi različnih otroških ljudskih iger in plesov ter QR-kodami do 72ih posnetkov ljudskih iger, plesov in pesmi.

Cena: 30€.

Naročite ga lahko prek spletne naročilnice.

Vabilo priročnik Sija bija-1 (1).jpg
bottom of page